Burde jeg ha dårlig samvittighet?

Skal jeg si dere noe rart, jeg liker ikke vestlige mennesker. Eller assa, jeg liker dere, men det er så ufattelig høye krav blant oss hvite. Etter å ha levd i Asia i to måneder får jeg nesten noia når jeg kommer inn på et hostell med bare hvite ansikter eller en resturante hvor jeg bare hører engelsk, norsk, tysk eller andre vestlige språk. Jeg føler med en gang at jeg må være noen, at jeg må by på meg selv, at jeg må ditt og at jeg må datt. Mens på en asiatisk resturant kan jeg slurpe i meg noddlene uten at noen bryr seg.

Av og til får jeg et panikkanfall og jeg føler at jeg ikke reiser på «riktig» måte. Jeg får dårlig samvittighet og stresse som en gal fordi jeg ikke gjør det som «forventes» av meg. Alle spør meg om jeg har møtt noen, om jeg har gjort noe spesielt og om jeg har det bra. Ja, svarer jeg. Jeg sier ja, fordi det er sant, men det er kanskje ikke et ja til akkurat det DU spør om. For mange backpackere handler det å reise om å møte andre vestlige, feste på billige hosteller og hoppe i strikk. Og gøy er jo det, men for meg er det annerledes. For meg handler det å møte noen om å snakke med de lokale på gaten. Det handler om det øyeblikket da en gjeng småjenter kommer bort til meg, stiller spørsmål og tar bilder med meg. De spesielle tingene handler om da jeg finner et kult hus å ta bilder av, når jeg sitter på en cafe og ser på livene til de lokale menneskene og når jeg opplever naturens magiske krefter. Om jeg har det bra handler om de øyeblikkene da jeg tar meg selv i å smile fordi jeg nyter musikken på ørene og solen som varmer. Betyr det at jeg reiser på feil måte? Nei, jeg tror da ikke det.

Jeg har selvfølgelig møtt mange utrolig fine mennesker på disse to månedene, og noen av dem kommer jeg til å være venner med resten av livet. Jeg har også gjort mye spesielt, som å gå på den kinesiske mur eller som å oppleve Loy Krathong. Jeg har også hatt det det så bra på en kveld ute på byen at jeg lå på gulvet til slutt fordi jeg ledde så mye. Men jeg kjenner at jeg ikke greier, eller vil, gjøre slike ting hele tiden. Det er ikke meg å drikke øl hver kveld, dra på store oppdagelsesferder hver dag eller å henge på starbucks. Jeg greier heller ikke å hele tiden måtte starte på nytt. Det var jo det jeg trodde skulle bli så godt. At jeg hele tiden flyttet på meg så jeg kunne starte på nytt hver plass og møte nye mennesker, men jeg har skjønt at jeg liker at folk kjenner meg. Jeg liker at folk vet hvem jeg er, hva jeg står for og hva jeg liker. Jeg liker at folk vet hvem jeg er, for det gjør det lettere for meg selv å vite hvem jeg er. Derfor er det av og til greit å være alene der hvor ingen kjenner meg.

En ting jeg må minne meg selv på er at vi alle er forskjellige. Vi trenger alle ulike ting, vi liker ulike ting og vi krever ulike ting. For meg er det nok å bare gå gatelangs en hel dag, snakke med de jeg møter underveis, spise på en fortauskant og slappe av i sengen på hostellet for at det skal være en bra dag. For noen kan det virke som jeg ikke gjør nok, eller gjør noe, men for meg er det mer enn nok. Jeg sier ikke at jeg ikke liker å bli kjent med andre og at jeg ikke liker å feste, men jeg sier at det ikke er bare det dere må forvente å høre om når jeg kommer hjem. Dere kan like godt få høre om da jeg satt ved Mekong-elven og så på solnedgangen da en kineser kom bort å snakket til meg, eller som da jeg så gamle menn selge parfyme til 20kr midt i Sibir. Eller jeg kan fortelle om da jeg spiste verdens beste mangokake i Russland. Det er mye å velge mellom!

Så nei, Ragnhild Marie du trenger ikke ha dårlig samvittighet. Din reise er like viktig som hvem som helst sin, selv om du ikke gjør de typiske tingene hele tiden. Du trenger ikke bry deg om hva som forventes og ikke, for egentlig så har ingen noe med det å gjøre. Det viktigste er at du gjør det du har lyst til, for dette er din reise, ingen andres. Åhoi, jeg er heldig gitt!

(Det ble visst et innlegg dette, mamma)

IMG_0150.JPG

IMG_0308.JPG

IMG_0080.JPG

IMG_0279.JPG

IMG_0433-0.JPG

IMG_0452.JPG

IMG_0417.JPG
Dette er jo bare bittelitt av alt jeg har opplevd, alle jeg har møtt og alt jeg har lært de siste månedene. Ågud, hvor mye jeg har opplevd. Og det gjenstår fremdeles mye!

Edit: i dag har jeg reist 2 måneder rundt jordkloden alene. 2 måneder fulle av inntrykk, opplevelser og lærdom. Det føles på en måte som at jeg ikke ut døren hjemme for bare et par dager siden, på en annen måte følelses det som det er en evighet siden. Det har vært to fine, tøffe og spennende måneder. Heldigvis for meg har jeg en måned igjen!

Reklamer

4 kommentarer

 1. Inger-Lise Frøystadvåg · november 15, 2014

  Tenk om vi alle kunne greie å vere så modige. Gjere det som er riktig for oss sjølve og gi blaffen i kva alle rundt oss forventer. Skulle ønske du ville bruke all di erfaring både fra reisa og åra før til å dele med ungdom i dei vanskelege tenåra!! Du veit mykje om kva som vert forventa og har utruleg modne og reflekterte tanker.
  Eg gleder meg til du kjem heim og eg får treffe deg og høyre meir og ikkje minst gi deg ein skikkelig goooo klem!!!!

  • Ragnhild-Marie · november 16, 2014

   Åh, tusen takk Inger Lise! Ting er jo fremdeles vanskelig, men jeg har forstått at i lærer av alt 🙂 Gleder meg til å møte deg igjen også!

 2. rnerheim · november 16, 2014

  Du har vokst mye på denne turen, RM, og fått innsikt og følt på dine svake og sterke sider.. ta vare på disse erfaringene og bruk deg videre.. klem.

 3. Lene-Lise · november 17, 2014

  Hei Marie! Du e så modig, æ e imponert. Håpe du nyter reisen fortsatt:) si ifra hvis du tenke deg til Malaysia i løpet av den neste måneden. Æ droppe Thailand og blir her, æ.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s