Marla – en stjerne i himmelen

Slettelandskap. Høstsol. Snø. Gule trær. Munker. Skyskrapere. Duer. Gjetere. Fascinerende. Templer. Hester. Asiatisk. Annerledes. Minusgrader. Spennende. Mønster. Vakkert.

Det er noen av stikkordene som beskriver et av de mest fantastiske landene jeg noen gang har vært i – Mongolia. Dette er et land som alle burde oppleve. Det er alt du tror det er, men også mye mer.

Etter fem timer på den russiske og mongolske grensen ankom vi Mongolias hovedstad – Ulaanbataar. En toppmoderne storby i et gammelt tradisjonelt land. I midten var det skyskrapere og dyre motebutikker. Rundt var det tett i tett med små hytter og tradisjonelle mongolske hytter – ger’s – som har blitt brukt av nomader siden Mongolias begynnelse. Hovedstaden har flyttet på seg over 17 ganger, sammen med nomadene.

IMG_0155.JPG

IMG_0158.JPG

IMG_0159.JPG

IMG_0156.JPG

IMG_0154.JPG

Etter en dag i en kaotisk storby , med drinker i en bar i 23.etasje, gikk veien videre til det jeg vil kalle «det ekte Mongolia». Jeg har faktisk ikke ord for hvor fantastisk det var. Ut bussvinduet så du gjetere sitte på hestene sine i fargerike drakter mens geitene sprang rundt. Du så brune fjell og et slettelandskap ulikt noe annet. Du så små, krokbøyde, asiatiske damer med stav. Og du så små lokalsamfunn som du bare kan se i Mongolia.

Etter et par timer i buss med et stopp hvor jeg holdt en ørn og klappet et esel, og et annet stopp hvor vi fikk se en 40 meter høy statue av Mongolias nasjonalhelt Chinggis Khaan, ankom vi Terelj nasjonalpark og vår egen ger camp. Det var så vakkert at det tok nesten pusten fra meg. Jeg har aldri sett eller opplevd noe lignende som jeg gjorde den dagen, og den natten. Vi gikk fjelltur i den vakre mongolske naturen, vi fortalte vitser til langt på natt mens vedovnen knistret i bakgrunnen og vi lærte danske, russiske og mongolske ord. Det var som å være på en eventyrcamp. Du tror ikke det du opplever er sant, men så plutselig forstår du – dette eventyret er ekte.

IMG_0145.JPG

IMG_0147.JPG

IMG_0146.JPG

IMG_0148.JPG

IMG_0151.JPG

IMG_0149.JPG

Passende til eventyret vi levde bestemte guiden vår, Nemo, at vi alle skulle få mongolske navn. Noen ble Zara, som betyr måne. Noen ble Aruna, som betyr ren. Noen fikk navn etter mongolske gudinner. Mens jeg ble Marla, som betyr en stjerne i himmelen. Selv om det kanskje var et forsøk på et dårlig sjekketriks, var det gøy å få et akkurat dette navnet, for når leggetiden kom og vi gikk mot vår egen ger så jeg opp og der fikk jeg se akkurat denne stjernen.

Etter en varmkald natt i den lille hytten vår stod vi opp tidlig for å gå en hard, men kort fjelltur. Det var nesten som å være hjemme igjen. Det ble litt skling, klatring og angst for å falle 30 meter, men å komme på toppen og kunne se utover den vakre mongolske naturen gjorde alt verdt det.

IMG_0144-0.JPG

IMG_0160-0.JPG

IMG_0133-0.JPG

IMG_0134.JPG

IMG_0138.JPG

IMG_0141.JPG

IMG_0135.JPG

IMG_0142.JPG

IMG_0132.JPG

IMG_0137.JPG

IMG_0131-0.JPG

Etter at vi hadde kommet oss trygt ned igjen var det tid for å reise tilbake til storbyen. Vi fikk virkelig se forskjellene på mongolsk livsstil. Dette er helt klart et land jeg må tilbake til. Det er fremdeles så mye jeg må ta bilder av! Men nå står Kina for tur!

Reklamer

6 kommentarer

 1. rnerheim · oktober 4, 2014

  Guiden Nemo; – Javisst kunne han også se det; – du er og blir en stjerne .. derfor Marla.. -P

 2. Astrid Reistad · oktober 4, 2014

  Kjære vene kva anna navn kunne du få !!!! Du er enestående !!! Fader kor flink du er å formidle i ord og bilder !

 3. Synne · oktober 4, 2014

  Melder meg inn i fanklubben. digger serr bildene. Stjerne titihihihi, hvordan ser Nemo ut? håper han ser ut som fisken.

 4. Kristina · oktober 7, 2014

  Hehe, i melde mæ også inn i fanklubben. Bildan dine e HEILT fantastisk, og du skriv så utrolig bra! Kan vel ikke anna enn å reise på alle stedan du har vært ass

 5. Astrid Reistad · oktober 7, 2014

  Kjekt å sjå bilde av DEG og ! Ser ut som du trivst !

 6. Astrid Reistad · oktober 8, 2014

  Bildet av deg og ørn er kjempefint 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s